POPOLN IZGLED ZA VSAKO PRILOŽNOST

Prav vsi vemo, da je človekova notranjost in njegova osebnost prvotnega pomena za oblikovanje novih prijateljstev, pravih romantičnih zvez in ostalih odnosov z ljudmi. Kljub temu, da je izgled sekundarnega pomena pa si vsak izmed nas želi izgledati dobro in biti zadovoljen s svojim zunanjim videzom. Ličila so eden izmed pripomočkov, ki pomagajo poudariti naše obrazne poteze in zakriti nekatere majhne nepravilnosti. Če želimo izgledati še boljše, je pomembno, da znamo ličila pravilno uporabljati in poznati različne tehnike ličenja. Tako se lahko za vsako priložnost naličimo drugače in dogodku primerno.

IZBIRA KOZMETIČNIH IZDELKOV

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) uvršča kreme, gele, losjone in serume med kozmetiko. Kozmetika po definiciji nima farmakoloških lastnosti, zato je FDA ne uvršča med zdravila, in prav zaradi tega kozmetični izdelki niso podvrženi enako strogemu testiranju učinkovitosti in varnosti kot zdravila, ki si jih nanašamo na površino kože. Včasih ni vprašljiva samo učinkovitost takšnih izdelkov, temveč tudi njihova varnost, še zlasti če jih na medmrežju naročimo pri neznanem ponudniku.

Pogosto cena ni sorazmerna z učinkovitostjo izdelka – najdražji izdelek ni nujno tudi najučinkovitejši.

Izdelki v prosti prodaji vsebujejo nižje koncentracije aktivnih učinkovin, zato so učinki omejeni in kratkotrajni. Da bi opazili rezultate, si je treba kremo nanašati vsakodnevno, lahko tudi večkrat na dan, več tednov zapored, po prenehanju uporabe pa se stanje največkrat hitro vrne v prvotno. Kreme, ki obljubljajo čudežne rezultate le po nekaj nanosih, najverjetneje ne učinkujejo. Prav tako ne obstaja le ena čudežna snov, ki bo odpravila vse težave.

Kozmetični izdelki, ki si jih nanašamo neposredno na kožo, imajo omejen učinek, zato lahko pričakujemo blage do zmerne rezultate.

Vsak posameznik ima drugačen tip kože, in četudi je neka krema pri nekom učinkovala, to ne zagotavlja, da bo tudi pri nas.

Pri izdelkih v prosti prodaji brez recepta ni treba z znanstvenimi raziskavami dokazati njihove učinkovitosti, saj niso klasificirani kot zdravila, zato moramo biti pozorni na sestavo izdelka.

Oznaka »klinično potrjeno« na izdelku nam ničesar ne pove o tem, kako je bil izdelek testiran, in tudi ne zagotovlja, da je izdelek odobrila agencija FDA.

LIČENJE

Vsaka ženska je čudovita in edinstvena. In vsaka je rada urejena. Z ličili lahko ustvarjamo čudeže, poudarimo prednosti obraza in zakrijemo drobne napake. In pri tem še vedno ohranimo videz naravne lepote. Različne priložnosti, situacije ali dogodki zahtevajo primerno ličenje. Ob upoštevanju celotnega videza, pričeske, obleke in sporočila, ki ga želimo s svojim videzom izražati, je naličenost tisti del naše zunanjosti, ki doda sijaj in zdrav videz našemu obrazu. In kadar smo zadovoljni, se z nasmeškom sprehajamo skozi življenje. Lepotna industrija je, tako kot vse drugo, predvsem industrija. Na vsakem koraku nas želijo prepričati, da imajo rešitev za naše težave, ponujajo nam prav tisti odtenek senčila, ki ga iščemo, ali pa gredo še dlje … Prepričajo nas, da potrebujemo nekaj, za kar sploh nismo vedeli, da obstaja. Zato predlagam, da pri nakupih, razmišljanju, odločitvah v zvezi z ličenjem in vsemi lepotnimi obredi ohranite trezno glavo in jasno misel. Ni nujno vse dobro in ni nujno vse dobro za vas. Zato bodite selektivni in izbirčni. Izmed vseh nasvetov upoštevajte le tiste, ki so za vas uporabni. Kot pri modi za vsako sezono obstajajo tudi trendi ličenja, a naj vas to ne zmede. Naj bodo le navdih za vašo domišljijo in morda pogum pri preizkušanju novih tehnik. Vaš glavni trend je vaš obraz. Vaša leta, vaš tip kože, barva las in oči, vaš stil in ne nazadnje vaša osebnost. Naj ličenje služi vam in ne nasprotno. Da poudarite svoje prednosti in skrijete morebitne pomanjkljivosti. Da ste še lepši in zadovoljnejši. In ne pozabite – glavna zvijača ličenja so vaš nasmeh in iskrice v očeh!

NEKAJ DEJSTEV O LIČENJU

OBRVI
Pravilno oblikovane in poudarjene obrvi so okvir obraza in lahko izredno spremenijo poteze ter izraz posameznika. Poleg tega so urejene obrvi in njihov lok na pravem mestu najpreprostejši način za učinek liftinga, saj vas v trenutku pomladijo. Z mikropigmentacijo se tako lahko vrisujejo mikroskopsko tanke dlačice, kar ustvarja neverjetno naraven videz obrvi. Ob tem se po potrebi uporablja še katera druga od številnih tehnik mikropigmentacije (npr. senčenje), da dosežemo najoptimalnejši rezultat in čim idealnejše obrvi, kot jih imajo svetovne zvezdnice. Semipermanentno ličenje tako omogoča korekcijo oblike in barve, pa naj gre zgolj za minimalen popravek ali risanje celotne obrvi, če so vaše dlačice redkejše.

OČI
Semipermanentno ličenje oči (zgornje in/ali spodnje obrobe oči) je v prednosti pred vsemi drugimi alternativami zaradi dejstva, da je pogled lahko takšen, kot si želite, 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Vsakodnevno obrobljanje oči je precej zamudno, poleg tega je treba obrobo čez dan popraviti ali obnoviti. Precizna, natančna in ravna črta, kakršno omogoča mikropigmentacija, pomeni konec vsakodnevnega obrobljanja oči s svinčnikom, ki nikoli ni tako tanko ali ravno, kot bi si želeli.

USTNICE
Le redki se lahko pohvalijo s simetrično obliko, idealno barvo, jasno linijo in dovolj polnimi ustnicami. Vsi drugi si pomagamo z obrobljanjem ustnic, rdečilom, bleščilom itn., vse samo za to, da bi bile naše ustnice videti izrazitejše in morda celo malenkost večje ali vsaj polnejše. Z mikropigmentacijo lahko osvežite barvo v vašem naravnem odtenku, uskladite širino zgornje in spodnje ustnice, leve in desne polovice ali pa si preprosto privoščite opaznejše in zapeljive barvne odtenke. Mikropigmentacija ponuja rešitev, s katero lahko prihranite marsikatero narobe zarisano linijo ali osvežite barvo, prihranite čas in denar, hkrati pa se lahko poigrate z barvami in se po želji prilagajate trendom, saj ne gre za trajno tetoviranje, temveč za ličenje, ki postopoma bledi in vam tako daje možnost, da ob naslednjem obisku izberete drugo barvo ali celo prilagodite obliko ustnic.

VPRAŠANJA ZA STROKOVNJAKA
Kako izbrati primerna ličila? Pri nakupu ličil je treba najprej poznati svoj obraz do te mere, da poznamo njegove prednosti in pomanjkljivosti, katere barve nam pristojijo, kakšen je odtenek naše kože itn., nato pa ob strokovnem svetovanju, ki je po navadi v veliko pomoč pri prebijanju skozi neskončno ponudbo ličil, izbrati tistih nekaj za nas pomembnih izdelkov. Če smo izbrali pravilno, jih bomo lahko uporabljali dolgo časa, saj se ličenje ne spreminja skladno s trendi, temveč skladno s spremembami našega obraza.

 

Kaj je merilo kakovosti, cena, naravne sestavine, posebna barvila? Cena pri ličilih ni nujno merilo kakovosti. Prvo pravilo pri odločanju za neko vrsto ali znamko ličil je, da ustreza naši koži, za to pa je potrebnega kar nekaj preizkušanja. Tako lahko nekdo odkrije idealen puder med cenejšimi izdelki, drugemu pa po teksturi, barvi in prekrivnosti ustreza ravno tisti, ki je najdražji. Zato pri tem raje ne posplošujem. Predlagam pa, da ko enkrat odkrijemo izdelke, ki nam ustrezajo, ne eksperimentiramo brez potrebe in raje ostanemo pri izbranih.

 

Kako na barvo ličila vpliva koža? Pri izboru ličil, še posebej kar se tiče odtenkov in barv, je vedno treba upoštevati tudi odtenek naše kože, saj ima lahko nekoliko rumenkast ali roza podton. Vse to je potem treba povezati z odtenkom pudra, rdečila itn.

 

Ali pri ličenju govorimo o spreminjanju ali zgolj o poudarjanju in zakrivanju? Pri ličenju gre dejansko za majhne korake, ki se med seboj seštevajo, zato lahko rečemo, da je možno z majhnimi koraki doseči velike spremembe. Pri tem pa je treba poznati vsaj nekaj zakonitosti, ki so nam v pomoč pri uporabi dekorativne kozmetike, da lahko kar najbolje izkoristimo ves njen potencial.

 

Se je težko naučiti ličenja, ki poudarja naše osebne značilnosti?

Ne, potrebna je morda strokovna usmeritev – morda osnovni tečaj, nato pa malo vaje in vztrajnost, vse dokler nam določen slog ličenja ne zleze pod kožo oziroma ga naša roka prevzame. Potem gre celoten postopek zelo naravno in tekoče.

 

Kako zamudno je ličenje? Kadar gre za utečen slog ličenja in vsakodneven postopek, je vse skupaj načeloma dokaj hitro. Kadar pa želimo doseči poseben učinek, večerni videz itn., si je treba vzeti malo več časa, približno 30 minut ali več.

 

Koliko časa naj bi porabila za lastno ličenje? Za dnevno ličenje 10–15 minut, za večerno pa tudi več. Vsekakor sčasoma ličenje postane rutina, za katero si ni treba vzeti ogromno časa. Lahko pa čas prihranimo z odločitvijo za semipermanentno ličenje, ki jutranjo naglico spremeni v mirnejši začetek dneva.

 

Ali je ličenje omejeno samo na obraz ali lahko z njim vplivamo tudi na druge dele telesa? Pri ličenju smo po navadi najbolj osredotočeni na obraz, vendar pa so pravila ličenja uporabna tudi za druge dele telesa, saj lahko s tehnikami senčenja in ob osnovnem poznavanju teorije svetlo-temno dosežemo vidne spremembe. Tako lahko npr. vizualno dosežemo večje oprsje, ožji nos, nižje čelo itn.

 

Do kakšne mere lahko z ličenjem navidezno pomanjšamo oziroma poudarimo neki del telesa? Kljub spremembam, ki jih tehnike ličenja omogočajo, je treba vedeti, kje je tista zdrava – estetska meja. Vsa ličila in vse spremembe, ki jih z ličenjem želimo doseči, je treba poudarjati ali skrivati diskretno in z ličili ne pretiravati, saj je lahko v nasprotnem primeru učinek nasproten. Pri tem je vedno pomembno, za kakšno priložnost se ličimo. Je ličenje namenjeno odrskemu nastopu, kjer je občinstvo daleč, ali pa gre za dogodek sredi belega dne, ko je vse še toliko bolj vidno in opazno. Glede na to je treba odmeriti tudi količino ličil in jakost ličenja.

 

Kateri postopek ličenja  najbolj spremeni videz (rdečilo za ustnice, senčenje obraza, poudarjanje oči)? Ker je končni učinek ličenja in s tem tudi dosežena sprememba vedno seštevek različnih korakov – in ker se morajo ličila uporabljati pametno in diskretno –, bi težko izpostavila najbolj efektiven korak v ličenju. Morda pa lahko določimo vrstni red:

  1. Nanos podlage in senčenje obraza
  2. Oblika in barva obrvi
  3. Ličenje oči
  4. Ličenje ustnic

Kaj bi svetovali najstnicam, ki se šele začenjajo ličiti? Najbolj pomembno je, da se zavedajo, da premočno ličenje lahko deluje nenaravno in vsiljivo. Pri mladi in nežni, neproblematični koži so včasih dovolj že obarvana krema za bolj sijočo polt, poudarjene trepalnice in sijaj za ustnice. Treba je uporabljati minimalno količino suhega pudra, zaželeni so svetli, topli odtenki senčil na vekah, z živahnejšim odtenkom pa lahko poudarimo ustnice in lične kosti. Rjavi in vsi temnejši odtenki rdečil za ustnice so manj primerni.

 

Kako lahko najučinkovitejše prekrijem nepravilnosti na problematični koži, kot so akne ali brazgotinice po aknah, rdečica itn.? Katero vrsto pudra ali barvnih krem priporočate? Vse nepravilnosti na koži najbolje prekrivamo oziroma korigiramo s t. i. korektorji. To je močneje pigmentirana oblika prekrivnega pudra, ki se ga lahko kupi v stiku, svinčniku, paleti itn. Načeloma se uporablja v kombinaciji s pudrom (bolj tekočo oziroma kremno podlago), saj se tako prehodi med njima lažje zabrišejo. Načeloma velja pravilo, da se nasprotne barve (na barvnem krogu) najbolje prekrivajo, zato lahko rdečico npr. prekrivamo s korektorjem, ki ima rahlo zelenkast podton. V vsakem primeru pa je treba korektorje nanašati previdno v smislu izbora odtenka in v tankem sloju. Za prekrivanje podočnjakov pa so korektorji po navadi presuhi in premalo mazljivi, zato na takšnih predelih priporočam uporabo osvetljevalcev ali pudrov z gostejšo strukturo.

 

Kakšna vrsta senčil za veke se uporablja pri povešenih vekah? Kako s kozmetiko prekrijemo utrujenost obraza, podočnjake? Načeloma ne gre toliko za vrsto senčil, temveč za tehniko nanašanja barv. Po navadi si v takšnem primeru barve/senčila sledijo v zaporedju od svelte proti temni, pri čemer začnemo s svetlo barvo ličiti v notranjem delu oči in nadaljujemo proti zunanjemu kotičku. Pomembno je, da senčila nanašamo diagonalno navzgor, s čimer optično spremenimo videz naših oči. Na predelih, kjer je veka povešena – po navadi v zunanjem kotičku oči –, uporabimo temnejšo bravo, npr. temno rjavo ali črno. Za videz bolj privzdignjenih vek priporočam ličenje le na zgornji veki. Utrujenost in podočnjake lahko delno prekrijemo s posvetlitvijo obraza na določenih področjih. Tako si lahko za približno dva odtenka svetlejši puder nanesemo pod oči in na veko, kar deluje kot nežna retuša morebitnih temnejših kolobarjev. Vse skupaj je zaradi obstojnosti treba dobro utrditi s suhim pudrom. Videz utrujenih oči lahko delno zmanjšamo še z uporabo bež črtala v notranjem delu spodnje veke (notranja črta). Svežino vdahnemo obrazu tudi z izborom toplih in bolj sijočih odtenkov.

 

Kako s pravilnim oblikovanjem obrvi odpreti pogled? Prvi korak za videz bolj odprtih oči so vsekakor pravilno oblikovane obrvi. Teoretično je pravilna oblika obrvi takšna, da je 2/3 naraščajoča in 1/3 padajoča, začetek in konec obrvi ter tudi debelino in barvo pa je treba prilagoditi obrazu, zato priporočam obisk pri strokovnjaku, saj lahko v nasprotnem primeru hitro dosežemo napačen videz in izraz na obrazu. Z napačnimi obrvmi smo lahko namreč videti žalostni ali prestrašeni, začudeni, jezni itn.

 

Katere napake pri ličenju najprej opazite? Najprej opazim napačno izbran odtenek pudra (izbira pravega ni lahka naloga, saj na trgu obstaja celo morje izdelkov) in napačno zarisane ali oblikovane obrvi, ki ne izkoriščajo pozitivnega potenciala obraza, ampak velikokrat delujejo in sporočajo napačne informacije.

 

V katerem primeru bi z ustreznim ličenjem lahko nadomestili estetsko operacijo? Do neke mere bi lahko z ličenjem nadomestili nekatere posege na očeh in ustnicah. Tako lahko pri ličenju z izborom pravih senčil na pravem mestu dosežemo videz bolj odprtih oči in bolj mandljevo – mačjo obliko, s čimer prikrijemo npr. spuščene veke. Prav tako lahko pri ustnicah z izborom barv od temne proti svetli ustnice optično povečamo, da so videte bolj polne. Vendar vse to verjetno v manjši meri, kot je možno doseči z estetskim posegom.