Z ZDRAVO PREHRANO DO ZDRAVEGA ŽIVLJENJA

Prehranjevanje je ena od najpomembnejših dejavnosti vseh živih organizmov, ne le, da omogoča preživetje, pač pa tudi pomembno vpliva na kakovost življenja, psihofizično stanje posameznika in dobro počutje ter tudi razvoj določenih bolezni. Mlado telo z izborom in vnosom hrane pridobiva potrebna hranila za energijo in rast. Skozi zgodovinska obdobja se je proces prehranjevanja drastično spremenil. Velika večina naših prednikov je bila suhe postave. Skrivnost se skriva v velikosti porcij in vnosu kalorij, ki jih vsakodnevno zaužijemo. Danes pod pritiskom marketinških agencij, ki nam na vsakem koraku ponujajo v lepo embalažo zapakirano hrano slabe kakovosti, preveč jemo z očmi. Tako smo se postopoma navadili na lepe barvane in oblikovane sadeže, brez pravega okusa, prepojene s kemikalijami in ogromne količine sladkorja najrazličnejših oblik. Privadili smo se, da pojemo 4-krat večje količine hrane kot nekoč, kljub temu, da smo telesno bistveno manj aktivni. Ne samo, da so bili naši predniki bolj vitki, tudi bolj zdravo so se prehranjevali. Preden si pripravite obrok pomislite da z uravnoteženo in pravilno prehrano preprečimo mnoge bolezni, prispevamo k boljšemu počutju in kakovosti življenja. Naj kosilo postane pomemben del dneva in ne zgolj obvezen in hiter dogodek med enim in drugim neodložljivim opravilom.

PREHRANSKO SVETOVANJE

Prehrana je danes ključnega pomena za naše zdravje. S prehranskim svetovanjem se boste naučili pravilnega prehranjevanje po vaših potrebah in osvojili osnove določenega tipa prehranjevanja.

VPRAŠANJA ZA STROKOVNJAKA
Kdo ima lahko koristi od prehranskega svetovanja? Nekateri bolniki prihajajo na prehransko svetovanje zato, da bi izvedeli več o tem, kako njihova izbira živil in način prehranjevanja vplivajo na njihovo zdravje. Nekatere napoti na posvet njihov osebni zdravnik ali zdravnik specialist.

  • Svetujemo vsem, ki si želijo s pametnejšo/pravilnejšo izbiro živil in pripravo obrokov prispevati k učinkovitosti in kvaliteti zdravljenja ter izboljšati svoje splošno počutje.
  • Svetujemo otrokom in odraslim z medicinsko predpisanimi dietami, zaradi katerih so potrebne prehranske omejitve in/ali prilagoditve: celiakija, prehranske alergije, intoleranca na laktozo, preobčutljivost na gluten, sindrom razdražljivega črevesja, kronična vnetna črevesna bolezen.
  • Svetujemo vsem, ki imajo zaradi nepravilne prehrane ter sodobnega načina življenja povišan holesterol, sladkorno bolezen, težave s krvnim pritiskom, neželeno pridobivajo na telesni teži, imate previsoko ali prenizko telesno težo.

Kaj lahko pričakujete med obiskom pri dietetiku? Ker se zavedamo, da se prehranske navade in življenjski slog od posameznika do posameznika razlikujejo, prehranske nasvete oblikujemo povsem individualno. Na posvetu vas bomo povprašali o vaših razlogih za obisk, ciljih in željah po spremembi. Pregledali bomo vašo zdravniško zgodovino, vključno z vsemi zdravili in dodatki, ki jih trenutno jemljete. Potem se bomo posvetili življenjskemu slogu, da bi dobili občutek o vaših morebitnih stresnih dejavnikih, vzorcu spanja, ravni energije, telesne vadbe in funkcije prebavil. Nasveti, ki jih boste dobili so praktični, enostavno uporabni ter temeljijo na vaših dosedanjih prehranskih navadah, vašem življenjskem slogu in prehranskih potrebah. Naš cilj je, da vas naučimo pravilno izbirati živila z dobrim prehranskim profilom. Le tako boste s prehrano prejeli vso potrebno energijo ter makro in mikro hranila za dobro počutje in kar se da uspešen vsakdan. Pomagali vam bomo uvesti prehranske spremembe v vaš vsakdan po za vas sprejemljivih korakih ter vas naučili priprave za vas uravnoteženih jedilnikov.

Imate dodatna vprašanja za dietologa?
Naročite se na posvet