Zobozdravstvo

SAMOZAVEST OB VSAKEM NASMEHU

Premalo se zavedamo, kako pomembna sta ustna higiena in zdravje naših zob. Skrb za zdrave in čiste zobe tekom življenja in še posebej v času odraščanja je naložba za celo življenje, saj so zobje eni sami. Nevarnostim, ki pretijo zdravju naših zob se lahko največkrat izognemo s pravilnimi postopki ustne higiene in rednimi obiski zobozdravnika. Krivi zobje danes niso več nepremostljiva ovira. Strokovni nasveti vas ob pomoči široke izbire pripomočkov in posegov za ravnanje zob lahko še danes popeljejo v novo dimenzijo zobne lepote. Ne velja, da so rumeni zobje umazani. Mnogo najstnikov, kot tudi odraslih oseb, ki si želijo bolj belih zob, čiščenju in lepotičenju svojih zob nameni ogromno časa vendar ne dosežejo želenih rezultatov. Razlog za to, torej ni umazanija, temveč barva sklenine, ki je drugačna pri vsakem posamezniku. Tudi to danes ni več nerešljiva težava. Postopki beljenja zob bodo vašim zobem povrnili sijaj, vam pa vlili zlata vredno samozavest ob slehernem nasmehu. Za pomoč in nasvete se lahko vedno obrnete k enemu izmed naših strokovnjakov, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč.

ORTODONTSKI APARATI

Ortodontske aparate delimo na snemne, nesnemne ali fiksne ortodontske aparate ter na kombinirane aparate.

SNEMNI ORTODONTSKI APARATI

Snemni aparati so aparati, ki jih pacienti lahko sami vstavijo v usta in vzamejo ven. To je njihova prednost in obenem slabost. Prednost, ker jim to olajša čiščenje zob in hranjenje, slabost pa, ker jih lahko snamejo, kadarkoli želijo, in zato sile ne delujejo ves čas. Zato je pri terapiji s snemnim aparatom rezultat v veliki meri odvisen od sodelovanja pacienta. Zelo pomembno je, da ga ta nosi po navodilih ortodonta, saj snemni aparat deluje le, če je v ustih dovolj dolgo. Redno nošenje aparata tudi omogoča pacientu, da se navadi nanj – tako hitro izzvenijo začetne težave. Največkrat so to nekoliko oteženo požiranje sline in izgovorjava. Pacienti, ki ne nosijo snemnega aparata dovolj dolgo, pogosto tarnajo, da je aparat zanje moteč, da jih bolijo zobje, da ne morejo govoriti, požirati sline. Pacienti, ki aparat nosijo po navodilih ortodonta, teh težav nimajo oziroma so minimalne in posledično aparat zanje ni več breme, izboljšanje njihovega videza pa je pozitivna stimulacija za nadaljnje sodelovanje. Snemljive zobne aparate uporabljamo v različnih starostnih obdobjih – v obdobju rasti in razvoja lahko pri otrocih in mladostnikih s funkcionalnimi snemnimi aparati vplivamo na rast in razvoj zob, čeljustnic in obraza, popravljamo medčeljustne odnose in tako vplivamo na funkcijo orofacialnega sistema ter izboljšamo videz pacienta. Z aktivnimi snemnimi ploščami lahko odpravljamo križni griz, tesna stanja omejenega obsega, nekatere položajne nepravilnosti zob … V mnogih primerih lahko s pravilno izbranim snemnim ortodontskim aparatom in ob dobrem sodelovanju pacienta povsem odpravimo ortodontsko nepravilnost, še bolj optimistično pa je dejstvo, da lahko s snemnimi aparati, ki vplivajo na rast in razvoj čeljustnic, to rast modificiramo, jo usmerimo iz nepravilne v pravilno in tako preprečimo razvoj ortodontske nepravilnosti v takem obsegu, ko bi kasnejše zdravljenje, npr. v odrasli dobi, zahtevalo kombinirano ortodontsko kirurško terapijo. Po zaključeni rasti in pri odraslih pacientih je uporaba snemnih ortodontskih aparatov omejena na ozek nabor ortodontskih nepravilnosti. Snemni aparati se uporabljajo tudi kot retencijski aparati, t. j. za vzdrževanje končnega rezultata aktivnega ortodontskega zdravljenja.

NESNEMNI ORTODONTSKI APARATI

Nesnemni ortodontski aparati ali fiksni aparati so aparati, pri katerih ortodont namesti – fiksira nosilec ali bracket na zob in ga pacient sam ne more odstraniti, kar je prednost fiksnega ortodontskega aparata. A aparat dobi svojo funkcijo šele, ko se v nosilce pričvrsti lok. Ker je aparat ves čas nameščen na zobeh, delujejo sile neprekinjeno. Sile, ki se uporabljajo za premike zob s fiksnim aparatom, so nizke, dobro nadzirane in omogočajo premike zob v vseh smereh. Pri terapiji s fiksnim ortodontskim aparatom lahko uporabljamo nosilce iz različnih materialov, kar vpliva predvsem na videz aparata. Nosilci so lahko kovinski (srebrni), keramični ali kompozitni (brezbarvni ali t. i. estetski nosilci) in zlati. Fiksne aparate delimo po načinu fiksacije loka v nosilec – pri »klasičnih « nosilcih lok fiksiramo v bracket z žično ligaturo ali elastiko, pri samozaklepnih nosilcih pa je nosilec izdelan tako, da mu njegova konstrukcija zagotavlja fiksacijo loka v nosilec in njegovo aktivacijo brez dodatnih elementov. Med prednostmi samozaklepnih nosilcev in njihovega delovanja so manjše trenje med delovanjem sile, nekoliko hitrejša terapija kot s klasičnimi nosilci, so udobnejši, neugoden občutek pritiska na zobe takoj po menjavi loka je minimalen, posamezen obisk pri ortodontu je krajši in potrebnih je manj obiskov. Fiksne aparate delimo tudi glede na ploskev, na katero je nameščen nosilec. Še vedno je najpogosteje uporabljana tehnika nameščanja nosilcev na sprednjo – bukalno ploskev zoba, nosilce oziroma aparat pa lahko namestimo tudi na notranjo ploskev zoba. To je t. i. lingvalna tehnika.

NEVIDNI ORTODONTSKI APARATI

Že nekaj let pa je precej povpraševanja po terapiji z nevidnimi aparati oziroma nevidnimi opornicami. To so aparati, ki so izdelani iz termoplastične folije, ki si jo pacient namesti na zobe. Tak nevidni aparat se lahko uporabi kot retencijski aparat, t. j. Za vzdrževanje pridobljenega rezultata po končanem aktivnem ortodontskem zdravljenju. V takem primeru je aparat pasiven in nima vgrajenih informacij za spremembo položaja zob. Če želimo z nevidnimi opornicami premikati zobe, pa je treba izdelati več opornic, ki korak za korakom premikajo zobe iz nepravilnega položaja v pravilnega. Vse to sta nam omogočili digitalizacija in njena uporaba v ortodontiji. Iz odtisa se naredi tridimenzionalni posnetek zobovja. Nato računalniški program predvidi premike zob, potrebne za dosego rezultata. Za vsak korak, fazo se izdela termoplastična folija. Te folije potem pacient nosi v točno določenem zaporedju in po navodilih ortodonta. Ker je to snemni ortodontski aparat, brez optimalnega sodelovanja pacienta ne moremo zagotoviti rezultata. Ti aparati so estetsko res nevidni, a so primerni le za korekcijo lažjih ortodontskih nepravilnosti.

 

IDEALNI ORTODONSKI APARAT


Naj poudarim, da še niso »odkrili« ortodontskega aparata, ki bi zagotavljal, da nobenemu pacientu ne bi bilo treba izpuliti zoba. Takih aparatov ni. Je pa res, da se je potreba po puljenju zob z uvedbo novih tehnologij, postopkov in znanj močno zmanjšala. O vrsti aparata in zdravljenja, ki je za pacienta najprimernejše, se ortodont odloča individualno, ob upoštevanju vrste in kompleksnosti ortodontske nepravilnosti ter kakovosti obzobnih tkiv. Pri tem sta ključno vodilo videz celotnega obraza ter predviden vpliv ortodontske terapije na videz obraza po končani terapiji. Zato je preoblikovanja zobovja varno le v rokah strokovnjaka, specialista ortodonta, ki pozna osnove rasti in razvoja, dobro pozna področje ortodontije, estetske zakonitosti, je izkušen na svojem področju in ima visoka moralno-etična načela.