De Quervainova bolezen

Je aseptično vnetje kitnih ovojnic kit v prvem osteofibroznem kanalu in najpogostejši vzrok bolečine na palčevi strani zapestja. Klinični znaki so oteklina in bolečina vzdolž prizadete kite, ki izteguje palec, omejena in boleča aktivna gibljivost palca in zapestja. Najpogosteje je posledica ponavljajočih gibov zapestja in prstov po pretirani obremenitvi roke.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

S kliničnim pregledom izključimo druge vzroke bolečine, ki so lahko posledica obrabe palčevega CMC sklepa, zlom zapestne koščice (skafoida) in vnetje povrhnje veje radialnega živca v zapestju. Značilen je pozitiven FInkelsteinov test.
Zdravljenje je lahko sprva konzervativno z imobilizacijo palca in zapestja, nesteroidnim antirevmatikom ali redko z injekcijo kortikosteroida v ovojnico kit. Če ni uspešno je potrebno kirurško zdravljenje z operacijo.
Po predhodnem pogovoru in narisu s pomočjo kirurških lup v brezkrvnem polju napravimo kratek rez kože in si prikažemo streho prvega ostefibropznega kanala in kite iztegovalke in abbduktorja palca. Prekinemo streho in sprostim kite, razrešimo zarastline in odstranimo prizadeto sinovialno ovojnico, ob tem si umaknemo in ohranimo kožno vejo radialnega živca nad ligamentom. Sledi natančna hemostaza (zaustavitev krvavitve) ter šivi kože. Po operaciji namestimo povoj in pestovalno ruto.

Nega po posegu

Po posegu pričakujemo, da so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih.

Šive odstranite po 10-14 dneh na kontroli pri nas ali pri svojem osebnem zdravniku. Do takrat rane ne smete direktno močiti, roko imejte nameščeno v pestovalni ruti in z njo počivajte. Doma svetujemo počitek vsaj 3 dni. Že nekaj ur po operaciji lahko pričnete z nežnim razgibavanjem prstov – vsako uro 10x zapored naredite pest. Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba kožne živčne veje (slabša občutljivost hrbtišča palca).

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.